BerkenplasDe Berkenplas is zeer geschikt om te gaan zwemmen als het lekker weer is, maar op het strand toch nog een beetje te hard waait.
VeerbootWagenborg Passagiersdiensten vaart gemiddeld vier maal per dag tussen Lauwersoog en Schiermonnikoog. In het hoogseizoen en op drukke dagen varen er extra boten. Uw bagage kunt u bij de boot gratis in de daarvoor bestemde bagagewagens zetten. Deze rijden op het eiland als eerste weer van boord. Uw fiets of aanhanger mag, tegen betaling, wel mee op de boot. Voor laatst genoemde zijn er speciale koppelingen om uw aanhanger handmatig aan boord te duwen.
Sneldienst Door te reserveren en een toeslag te betalen kun je sneller van en naar Schier met de sneldienst van Wagenborg. Meer informatie via het afvaartenoverzicht. |
Zwembad
Nodewiin heeft 6 abonnementen van openluchtzwembad de Dunatter. Het zwembad ligt aan de achterzijde van Nodewiin op steenworp afstand.
|
Schelpenmuseum paal 14
In dit museum vind u naast alle soorten schelpen die op Schiermonnikoog te vinden zijn ook meer dan 1500 soorten uit landen over de hele wereld. Verder meer algemene wetenswaardigheden over weekdieren, zoals een overzicht van de verschillende groepen weekdieren, eieren en sluitplaatjes. Alles in het museum is zelf gevonden. Ook leuk voor als je het niet weet: je kunt hier je vondsten laten determineren.
HuifkartochtenNaast dat je op de fiets het eiland kunt verkennen kan dat ook met paard en wagen. Deze tocht vertrekt uit het dorp en gaat via de Badweg naar het strand. Via het Westerstrand gaat de tocht richting de punt van het Rif. Na een klein stukje kwelderlandschap gaat de reis naar het oosten richting oude veerdam en via de Waddendijk weer terug naar het dorp.
|
Eilander Balgexpress
Altijd het meest meest oostelijk gelegen deel van Schiermonnikoog al eens willen bekijken? Dit kan met de Balgexpres. Deze buswagen met tractor neemt u mee over het strand naar de oostpunt van het eiland: de Balg. Soms zijn op een afstand zelfs zeehonden waar te nemen.
BezoekerscentrumIn het Bezoekerscentrum maakt u kennis met de acht verschillende landschappen op het eiland: wad, kwelder, polder, Westerplas, dorp, bos, duin en Noordzeestrand. U vindt er informatie over de landschappen planten en dieren die op Schiermonnikoog voorkomen.
Bij de informatiebalie kunt u terecht voor vragen over natuur, landschap en de geschiedenis van Schiermonnikoog. Natuurmonumenten, het Vrijwilligerscollectief Schiermonnikoog en het Bezoekerscentrum verzorgen gezamenlijk een gevarieerd programma met natuurexcursies zoals: fietstochten, wadexcursies, strandjutten, vogelringstation. |
HardlopenHardlopen | Op steenworpafstand van Nodewiin starten vele wandelpaden, fietspaden en vormt het ook de start van vele mooie hardlooproutes. We beschrijven een paar hardlooproutes om u te ‘bewegen’ de hardloopschoenen mee te nemen en om u nu alvast in de stemming te brengen.
1. Nodewiin | Westerplas | Vuurtoren | Strand | Badweg | Nodewiin 10 km De Noorderstreek uit richting dorp. Door het dorp langs v/d Werff naar het Wad. Bij de dijk naar rechts. Links aanhouden over het schelpenpad langs de Westerplas. Doorlopen tot eind en dan rechts richting dorp. Eerste mogelijkheid weer links de duinen in. In de verte ziet u de rode vuurtoren. Gewoon doorlopen over het schelpenpad. Tot aan de vuurtoren. Hier richting badweg en op de badweg naar rechts richting dorp en terug naar Nodewiin. 2. Nodewiin | Badstrand | Badweg | Nodewiin |8 km Voor Nodewiin naar links richting duingebied. Eerste schelpenpad naar links. U loopt recht op het voetbalveld aan. Hier rechts en het schelpenpad blijven volgen. Bij de eerste ANWB paddenstoel rechts aanhouden richting Berkenplas. Bij de Berkenplas naar links het schelpenpad blijven volgen. Tot de verharde weg. Hier links richting badstrand. Loop door tot de Restaurant De Marlijn. Bij een heerlijke oostenwind of windstilte lekker via het strand naar de ingang van de Badweg. Maar u kunt ook via het schelpenpad “Scheepstrapad” richting het dorp. Steeds rechts aanhouden en u komt uiteindelijk bij het eind van de Badweg. Nu richting het dorp terug naar Nodewiin. 3. Nodewiin | Wad | Kobbeduinen | Badstrand | Badweg | Nodewiin |16 km De Noorderstreek uit richting dorp. Door het dorp langs v/d Werff naar het Wad. Bij de dijk naar links richting de Veerdam (daar waar de Boot aankomt). Doorlopen tot u uiteindelijk op het schelpenpad “Dijkpad”komt. Bij de ANWB paddenstoel naar rechts het “Kwelderpad” op richting de Kobbeduinen. Hier gaat u richting badstrand. Rechts aanhouden. Bij het Badstrand heeft u twee mogelijkheden. Of over het strand of via het “Scheepstrapad”. Bij een heerlijke oostenwind of windstilte kunt u lekker via het strand naar de ingang van de badweg. Maar u kunt ook via het schelpenpad “ Scheepstrapad” richting het dorp. Steeds rechts aanhouden en u komt uiteindelijk bij het einde van de Badweg. Nu richting het dorp terug naar Nodewiin. Naast deze drie hardloopsuggesties zijn er veel meer mooie routes en afstanden te kiezen. Veel hardloopplezier! |
Fiets, wandel- en hardlooproutes
Schiermonnikoog telt waarschijnlijk honderden kilometers fiets-wandel-(schelpen) paden. In ieder geval voldoende kilometers om lekker de fiets te pakken of de wandelschoenen aan te doen.
Wandelen Wandelen | Hoeveel kilometer wandelpaden Schier telt is niet vast te stellen. Duizenden combinaties zijn mogelijk. En geen enkele wandeling is hetzelfde. Wind tegen, wind mee, windstil. Zon, regen, sneeuw, snijdende kou of zinderende hitte. Elke dag, elk jaargetijde, is weer anders. Een ding is wel duidelijk. In het broedseizoen zijn het wat minder kilometers, dan in de rest van het jaar. Van medio april tot medio juni laat men op het oostelijke deel van Schier de vogels volledig met rust. Broedseizoen. Na medio juni kunnen we dan weer gebruikmaken van het hele gebied en volop genieten van de kwelders en de andere beschermde gebieden.
Een andere Wereld | We kunnen vaststellen dat het bijna onmogelijk is om te zeggen hoeveel wandelpaden Schier heeft. Toch willen we u een prachtige wandeling aanbevelen. Als u echt wil voelen hoe leeg Nederland is, en hoe mooi Schier, loop dan eens naar de Oost. Door de kwelders naar het Willemsduin en over het strand weer terug. Onvergetelijk. Een volle dag, een met de natuur. Dan weet je waarom Schiermonnikoog een van de twintig Nationaal parken van Nederland is. En terecht, want Schier is het enige eiland met deze status. En uniek in alle opzichten. WindWind | Wellicht is het een tip om rekening te houden uit welke hoek de wind waait. Staat er een westenwind, dan is het wijsheid de route over het strand met de wind in de rug te lopen. In de relatieve beschutting van het eiland loopt u dan tegen de wind in. Dit geldt natuurlijk ook voor de wind uit oostelijke richting.
VredenhofBent u vaker op Schiermonnikoog geweest? I Dan is de begraafplaats de Vredenhof waarschijnlijk een bekend begrip. Vredenhof is aangelegd voor de op Schiermonnikoog aangespoelde drenkelingen. Aanvankelijk werden aangespoelde drenkelingen op Schiermonnikoog begraven in de duinen. Maar in de 19e eeuw werd dit verboden. In 1863 zijn zeven bemanningsleden van een gestrand Zweeds schip begraven op de plek in de buurt van Vredenhof (de kruizen staan op een steenworp afstand van het huidige Vredenhof). Lees verder In 1917 namen enkele inwoners van Schiermonnikoog, waaronder uitbater Sake van der Werff van het gelijknamige Hotel van der Werff, het initiatief voor deze begraafplaats. Een plek waar aangespoelde drenkelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog hun laatste rustplaats zouden kunnen vinden. Ook drenkelingen uit de Tweede Wereldoorlog liggen hier nu begraven. Het baarhuisje dateert uit 1925 en is ontworpen door Architect Kuiper. Sake van der Werff werd er zelf op 6 mei 1955 begraven. Tijdens de nationale dodenherdenkingen op 4 mei is een bezoek aan de Vredenhof zeer de moeite waard. Op deze plek wordt dan namelijk op een prachtige wijze oorlogsslachtoffers van de wereldoorlogen herdacht. Maar een bezoek aan Vredenhof is sowieso de moeite waard. En dan maakt het niet uit in welk jaargetijde je dat doet. Vredenhof ligt ten noordoosten van het dorp aan de Reddingsweg, verscholen in de bossen.
|